Mattias Weinhandl – hårt jobb och anpassningsförmåga ger framgång

Mattias Weinhandl var professionell hockeyspelare i 15 år. Vi pratar om hans karriär som hockeyspelare och kommer in på målbilder, drivkrafter, anpassningsförmåga, motgångar och att hårt jobb lönar sig. Mycket av detta kan man ta med sig till företagarvärlden.

Mattias är en 37 årig smålänning som bor i Linköping sedan 8 år i Linköping med fru och två barn. Det var miljön som avgjorde att han satsade på hockeyn. Han växte upp i Ljungby där hockeykulturen var stark. Han följde med sin bror som spelade hockey och föräldrarna fixade hockeybana på baksidan.

Han lekte hockey under hela uppväxten. Därför flyttade inte Mattas från Ljungby förrän han var 19 år, då han bytte klubb till Modo. Mattias tror att man inte skall gallra för tidigt inom hockey då alla mognar olika snabbt.

Bra förebilder och stark kultur

Det fanns bra förebilder och en stark kultur i Ljungby inom hockey och det gav bra förutsättningar för att få fram bra spelare. Och där finns en parallell till entreprenörskap menar Mattias.

Flytten till Modo berodde mycket på tränaren Per Bäckman, som kom ner till Ljungby och träffade Mattias föräldrar och berättade hur de tränade hockey. Modo var kända för att släppa fram unga spelare. Mattias säger att han har mycket att tacka Per Bäckman för, som är en fantastisk coach.

Mattias spelade tre säsonger i Modo för att sedan åka över till USA och spela i NHL. Det hade hela tiden varit Mattias dröm.

Tränat på att hantera motgångar

Mattias har hela tiden tränat på att hantera motgångar. Vid 19 års ålder miste han 90 % av synen på ena ögat. Men då handlade det om att komma tillbaka efter 3 månader. Som tur var är människan otroligt anpassningsbar i yngre ålder. Motgångar är en bra skola, säger Mattias.

Mattias spelade i Sverige, USA och Ryssland som alla hade helt olika kulturer och ledarskap. Det gäller att anpassa sig, precis som i ett företag. Lagidrott är en viktig skola för sin framtida karriär, menar Mattias.

I Ryssland var det mycket mängdträning med långa och tråkiga träningspass. Men det gav resultat. I Sverige och andra länder är träningen mer kvalitativ, säger Mattias.

Att sluta med Hockeyn var ett beslut som växte fram under lång tid för Mattias. Mattias hade fått allt för många smällar mot huvudet under sin karriär som gjorde den känslig. Han var helt enkelt tvungen att sluta för att må bra.

Det tog ett par år att hitta sitt kall, säger Mattias. Han hade under sin hockeykarriär haft mycket andra engagemang som att starta en restaurang, ett skyltföretag och stort intresse för aktiemarknaden.