Så förvaltar och förvärvar du fastigheter – Magnus Lidén ger tips

Magnus Lidén har köpt, sålt och förvaltat fastigheter under de senast 10 åren. Idag äger han några av de finaste fastigheterna i Linköping. I detta avsnitt berättar Magnus om sina erfarenheter och ger tips och råd till andra som fundera på att ge sig in, eller är i, fastighetsbranschen.

Magnus Lidén är fastighetsägare i Linköping och har haft förmånen att förvärva några av de finaste fastigheterna i Linköping. De ligger på Stora Torget och Trädgårdstorget i Linköping. Lyssna och läs gärna första delen av intervjun med Magnus.

Hur lyckas man med att äga fastigheter?

Det är skillnad på att äga fastigheter på en liten ort jämfört med en större ort. På mindre orter måste man göra lite extra. När Magnus hade hus i Finspång lät han några hyresgäster hitta andra hyresgäster mot att de fick en gratis månadshyra. De kunde även stå och grilla korv utanför fastigheten en fredag, eller bjuda på frukost någon dag. På mindre orter måste man kämpa för att få bra hyresgäster, säger Magnus.

I ett fall hade Magnus en kvinnlig hyresgäst som träffade en man som flyttade in. Det visade sig att han var en stolle och slutade betala hyran. De hade ett hemmavarande barn så det tog 14 månader att få bort dem. När de lämnat lägenheten var den totalt nergången och behövde helrenoveras. Kommer det in en dålig hyresgäst i en fastighet kommer andra hyresgäster snabbt att ge sig av, så blir bara den dåliga hyresgästen kvar. I centrala Linköping är det inte samma problem, där står hyresgästerna på kö. Vissa fastighetsägare bryr sig inte om sitt hyreshus för de vet att det går att hyra ut ändå.

Magnus Lidens är mån om att alla lägenheter skall ha brandlarm, brandsläckare och inbrottslarm.

De centrala fastigheterna Magnus äger har en lång historia, han vill delge detta till folk som går förbi. Han tror det är viktigt att citykärnorna har något att erbjuda till besökare, och det kan vara en fast utställning om husens historik.

Hur köper man fastigheter idag?

Det är dyrt, säger Magnus. Kolla utanför storstäderna istället. Se till att du har bra bankkontakter, annars blir det svårt. När du går till banken för att låna pengar så måste det finnas en kalkyl för kostnader och intäkter, visa upp en plan för fastigheten. Magnus tror att banken gillar det. Sen kan det gå att låna upp til 75 % av värdet,men den siffran är lägre på mindre orter.

Magnus Lidén tror att om du köper en hyresfastighet för 10 miljoner kr så täcker hyresintäkterna kostnaden, det blir lönsamt. Men problemet är att du bara får låna hälften, och måste hitta resten på annat sätt.

Enkelt med bra folk

Att vara fastighetsägare kan vara rätt så enkelt om man har bra folk, säger Magnus. Han har en ekonomiansvarig och en fastighetsansvarig som sköter allt. Det viktigaste är att vara närvarande, i vart fall om man har centralt belägna fastigheter. Om du däremot har fastigheter på mindre orter så är det bra att hålla sig borta, säger Magnus. Vid ett tillfälle ägde Magnus en fastighet i Horn. Han bjöd på fika en dag. Det kostade honom 75 000 kr för det var många som ville ha ny kyl och spis. Det går inte att visa sig för alla hyresgäster vill ha något. Man skall inte äga fastigheter där man bor. Magnus bor själv i Rimforsa och äger fastigheter i Linköping.

Det var mer roligt förr i tiden. Även om Magnus idag äger de finaste fastigheterna i Linköping är det inte samma känsla som i början.

Köp inte hus ihop med någon annan, säger Magnus.

Det är mycket enklare att vara ensam ägare. Magnus har gått ihop med några andra fastighetsägare inom inköp, de har en gemensam hemsida men inget formellt samarbete. De kan då bli en större aktör mot leverantörer.